Etusivu / Esittely / Projektit / Opin Ovi - Etelä-Pohjanmaa / Projektiuutiset

Opin Ovi EP -projekti loppuu

Opin Ovi EP -projekti päättyy huhtikuun 2012 lopussa. Projektitiimi on haikealla mielellä, mutta toisaalta ilonaiheina ovat monet hyvät asiat, joita projekti jättää jälkeensä. Tässä esittelyssä kaksi niistä, aikuiskoulutustarjotin ja Aikuiskoulutusfoorumi.

Aikuiskoulutustarjottimella noin 300 koulutusta

Opin Ovi EP julkaisi helmikuussa aikuiskoulutuksen koulutustarjottimen. Tarjotin löytyy www.aikuiskoulutusep.fi -sivustolta. Tarjottimella on noin 300 E-P:n alueella järjestettävää koulutusta, ja niitä päivitetään lisää jatkuvasti. Koulutustarjotin helpottaa sekä omaa koulutuspolkua etsivää kansalaista että TNO -työtä tekevää ohjaajaa. Myös alueen yrittäjät ja työnantajat voivat etsiä koulutuksia tarjottimelta. Alueen koulutustarjonta on nyt entistä läpinäkyvämpää.

E-P:n Aikuiskoulutusfoorumi

Opin Oven aloittamaa verkostoitunutta toimintatapaa tulee Etelä-Pohjanmaalla jatkamaan E-P:n Aikuiskoulutusfoorumi. Foorumin valmisteluja tehdään nyt kevään aikana, ja toiminta alkaa syksyllä. Aikuiskoulutusfoorumi on koko aikuiskoulutuskentän kattava ja työelämän sekä kansalaisten kanssa vuoropuhelun ja yhteiskehittämisen mahdollistava areena. Foorumissa voi yhdessä suunnitella ja kehittää erityisesti aikuisohjaukseen ja neuvontaan liittyviä asioita. Samalla hyvät käytänteet leviävät.


Aikuiskoulutus esillä Opinlakeus 2012 – messuilla 18.–19.1.2012

Aikuiskoulutus on esillä ensi tammikuussa järjestettävillä perinteisillä Opinlakeus –messuilla entistä paremmin. Opin Ovi EP sekä Palvelupiste – AikuiskoulutusEP –projektit järjestävät koko messujen ajan osastollaan aikuisohjausta ja neuvontaa. Keskiviikkoiltana messujen päälavalla esittäytyy aikuiskoulutus. Tilaisuuden avauksesta vastaa Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen. Lavalla järjestetään paneelikeskustelu aiheesta ”Mitkä alat työllistävät nyt ja tulevaisuudessa?”. Keskustelun puheenjohtajana toimii Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen.

Paneelikeskustelun jälkeen palkitaan vuoden 2011 eteläpohjalainen aikuisopiskelija, koulutusmyönteinen yritys ja aikuiskoulutusteko. Opinlakeus – koulutusmessut järjestetään Seinäjoki Areenassa. Lisätietoja www.aikuiskoulutusep.fi.

Yhteistyöllä asiakaslähtöistä aikuisohjausta!

Opin Ovi Etelä-Pohjanmaa – projektissa on työstetty viime keväästä lähtien maakunnallista aikuiskoulutuksen ohjauksen ja neuvonnan kehittämisohjelmaa yhdessä aikuiskoulutuskentän ja työelämän edustajista muodostuvan työryhmän kanssa. Kehittämisohjelman tarkoituksena on antaa suuntaviivoja ja konkreettisia toimintaehdotuksia aikuiskoulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen järjestämiselle ja kehittämiselle vuoteen 2017 mennessä. Tärkeinä työtä suuntaavina asioina ovat olleet mm. asiakaslähtöisyys, yhteistyö aikuiskoulutusorganisaatioiden, työvoimahallinnon ja työelämän välillä sekä ennakointi. Kehittämisohjelma valmistuu vuoden 2011 loppuun mennessä. Lisätietoja projektipäällikkö Hanna Torviselta.


Uutiskirje 5/2011

Syksy tuo tullessaan uutta puhtia, ja kiinnostus kouluttautumiseenkin herää. Opin Ovi EP:lla on tarjolla Sinulle mielenkiintoisia koulutuksia!

KOULUTUKSET

Eettisyys ohjaustyössä  - Työpaja aikuisopiskelun ohjaus- ja neuvontatyötä tekeville 27.10.2011
Aihepiiriä käsitellään teorian ja käytännön vuoropuheluna. Ohjaus- ja neuvontatyö on eettisesti haastavaa; siinä ollaan lähellä asiakkaita, heidän elämänsä isojen ja vaikeiden kysymysten äärellä. Päivän aikana keskustellaan todellisista ja kuvitteellisista arjen tilanteista ja jäsennetään oman työn eettisiä perusteita ammatillisiksi käytännön tienviitoiksi. Kouluttajana toimii KT Mervi Friman. Ilmoittautuminen 24.10.2011 mennessä osoitteeseen
opinovi@sedu.fi. Sosiaalinen media aikuiskoulutuksen ohjauksessa ja neuvonnassa  1. ja 8.11.2011
Koulutus tarjoaa yhteisöllisen sosiaalisen median välineitä ja menetelmiä aikuiskoulutuksen palvelutarjoajille. Koulutuksessa esitellään ja tutustutaan mm. Facebookin perusteisiin ja markkinointi/tiedotustoimintoihin sekä Googlen tarjoamiin ryhmätyö- ja tiedotustyövälineisiin. Kouluttajana toimii Jaakko Panula Suupohjan ammatti-instituutista. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Opin Ovi EP ja Somettaja-projekti/ Suupohjan ammatti-instituutti. Ilmoittautuminen 25.10.2011 mennessä osoitteeseen
opinovi@sedu.fi. Koulutukseen otetaan 12 osallistujaa. Ennakointiseminaari – Mihin me ohjaamme aikuisia? 22.11.2011
Tämän vuoden ennakointiseminaarissa pohditaan, millaisia aikuiset ovat ohjattavina tulevaisuudessa ja mille aloille heitä kannattaisi ohjata. Päivän aikana katsastetaan tulevaisuuden koulutus- ja osaamistarpeet sekä ammattibarometri. Ajatusten herättäjinä Ilkka Halava, Kirsi Juva, Marko Rossinen ja Jari Aaltonen. Ilmoittautuminen 11.11.2011 mennessä osoitteeseen
opinovi@sedu.fi.

ELINIKÄISEN OPPIMISEN VIIKKO

Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjaa (ent. Aikuisopiskelijan viikko) vietetään viikolla 40, 3.–9.10.2011. Viikon tehtävänä on tiedottaa, motivoida, innostaa, aktivoida ja haastaa yhteistyöhön. Valtakunnallinen Innostu oppimaan –tapahtuma on Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 4.10.  Myös Erilaisen oppimisen Hullut päivät järjestetään samana päivänä.

Innostu oppimaan – Tee elämäsi löytöretki! Seinäjoella 5.10.2011
Rekrytointikeskus eRekrytorilla voi vaihtaa kokemuksia opiskelusta sekä saada tietoa ja vastauksia opiskeluun ja oppimiseen liittyviin kysymyksiin. Paikalla on luennoitsijoita ja näytteilleasettajia ohjaamassa opinpoluille. Myös opiskelija-ryhmät ovat tervetulleita. Näytteilleasettajat tavattavissa illalla myös kauppakeskus Epstorilla. Lisätietoja paikallisista tapahtumista tästä.

OPINPAIKKA KUTSUU! 2. - 3.11.2011

Valtakunnallinen Opinpaikka-tapahtuma järjestetään Jyväskylässä. Tapahtumassa tehdään näkyväksi aikuisten neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämistyötä ja rakennetaan tulevaisuutta. Keskeisessä roolissa on Opin ovi -projektien kehittämistyön esittely kaikille kiinnostuneille. Opinpaikka-ohjelman voit ladata tästä.

Kouluttautumisterveisin Hanna ja Inka-Riina


UUTISKIRJE 4/2011

Kehittämisohjelmatyö hyvässä vauhdissa

Etelä-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen ohjauksen ja neuvonnan kehittämisohjelman työstäminen etenee. Tehtävää varten verkostosta koottu kehittämisohjelmatyöryhmä on kokoontunut kaksi kertaa kevään aikana sparraaja Timo Spangarin kanssa. Keskustelu eri toimijoiden kesken on ollut vilkasta. Ennen syksyn kokoontumisia laaditaan kevään työskentelystä väliraportti, joka lähetetään verkostolle kommentoitavaksi.

Kehittämisohjelmatyön tavoitteena on tunnistaa maakunnan aikuiskoulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauskäytäntöjen vahvuuksia ja löytää kehittämiskohteita. Tavoitteena on myös sopia TNO-palvelujen kehittämisestä, arvioinnista ja käytännön toteutuksesta jatkossa. Kehittämisohjelmatyössä hyödynnetään Opin Ovi Etelä-Pohjanmaa -projektissa kehitettyjä käytänteitä ja työkaluja, joista hyväksi havaitut liitetään kehittämisohjelmaan. Kehittämisohjelman on tarkoitus olla valmis vuoden 2011 loppuun mennessä.

Syksyllä taas kouluttaudutaan!

Opin Ovi EP:n syksyn koulutuskalenteri täydentyy vielä. Tässä vaiheessa on tärkeää huomioida Aikuiskoulutuksen rahoitusmahdollisuudet -koulutuksemme Ilmajoella 6.9.2011. Luvassa on tietoa Kelan koulutusaikaisista etuuksista ja työttömyysetuudella tuetusta omaehtoisesta koulutuksesta. Ilmoittauduthan elokuun loppuun mennessä.

Studio-projekti järjestää syksyn aikana viiden opintopisteen koulutuksen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen eri kouluasteilla. Koulutuksessa perehdytään esimerkiksi eri kouluasteiden suosituksiin ja siihen, miten laaditaan osaamisperustainen opetussuunnitelma. Ilmoittautumiset tähän koulutukseen 9.9. mennessä.

Syksylle on suunnitteilla myös Ennakointiseminaari, joka jatkaa marraskuussa 2010 olleen Sosiaali- ja terveysalan ennakointiseminaarin hyväksi havaittua käytäntöä. Syksyllä 2011 kokeillaan mallia, jossa on yleisesti ennakointia koskettava yhteinen osa, jonka jälkeen osallistujat voivat aloittain ryhmissä soveltaa päivän antia omaan työhönsä.

Palvelupiste – AikuiskoulutusEP -hanke käynnistyy syksyllä

ESR-hanke Palvelupiste – AikuiskoulutusEP starttaa syksyllä. Hankkeessa pilotoidaan aikuiskoulutuksen ohjauksen ja neuvonnan palvelupisteitä TE-toimistojen yhteyteen. Palvelupisteisiin jalkautuu vuorotellen oppilaitosten henkilökuntaa erikseen sovittuina ajankohtina, ja heistä muodostetaan ohjaajaverkosto. Palvelupisteistä saa TNO-palveluja liittyen koko Etelä-Pohjanmaan alueen ammatillisen, vapaan sivistystyön ja korkea-asteen aikuiskoulutustarjontaan. Hankkeessa kehitetään ja kokeillaan erilaisia TNO-malleja ja menetelmiä. Hankkeen hallinnoijana toimii Sedu Aikuiskoulutus.

Elinikäisen ohjauksen verkkolehti Elo

Elinikäisen ohjauksen verkkolehti Elo on aloittanut toimintansa. Verkkolehden toimitus kertoo, että lehden tavoitteena on tuoda monipuolisesti näkyviin elinikäisen ohjauksen merkitystä niin työelämän ja yhteiskunnan kehittämisen kuin elinikäisen oppimisenkin näkökulmista. Uudesta verkkolehdestä voi lukea esimerkiksi Jukka Lerkkasen artikkelin aikuisten ohjaustarpeen arvioinnista ja ohjauksen palvelumuodoista. Tämä jatkuvasti ilmestyvä julkaisu tuotetaan Aikuisohjauksen koordinaatioprojektissa. Verkkolehti on luettavissa osoitteessa
http://verkkolehdet.jamk.fi/elo

Hanna ja Inka-Riina toivottavat sopivan lämmintä kesää kaikille!
UUTISKIRJE 3/2011 (8.4.2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.aikuiskoulutusep.fi -sivusto julkaistu 8.4.

AikuiskoulutusEP.fi -sivusto kokoaa Etelä-Pohjanmaan aikuiskoulutustarjonnan yhteen paikkaan. Tällaista kokonaisuutta ei ole ennen ollut. Opiskelusta kiinnostuneet ihmiset saavat sivuston kautta lisätietoa aikuiskoulutuksesta ja voivat etsiä itselleen sopivaa koulutusta. Aikuiskoulutuksen ohjaus- ja neuvontatyötä tekevät henkilöt voivat käyttää sivustoa apuna ohjauksessa. Yrittäjille ja työnantajille sivusto voi toimia ideapankkina, kun mietitään erilaisia koulutusvaihtoehtoja.

AikuiskoulutusEP.fi -sivustolta löytyy koulutustietoa esimerkiksi erilaisista opiskeluvaihtoehdoista ja rahoituksesta. Koulutustarjonta on esillä kattavasti: alueen aikuiskoulutusta tarjoavat oppilaitokset esittäytyvät. Sivustolta löytyvät myös opiskeluun liittyvät yhteystiedot.

Yli puolet 25–64-vuotiaista suomalaisista opiskelee vuosittain (Koulutusnetti.fi 2011). Eteläpohjalaisia aikuisopiskelijoita ja ai-kuiskoulutustoimijoita varten luotu sivusto on toteutettu Opin Ovi Etelä-Pohjanmaa -projektin ja sen aikuiskoulutusverkoston kanssa yhteistyössä.


Vuoden 2010 eteläpohjalaiset aikuiskoulutustoimijat palkitaan 8.4. koko Etelä-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen yhteisessä tilaisuudessa


Opin Ovi Etelä-Pohjanmaa -projekti on yhdessä verkostonsa kanssa valinnut Vuoden 2010 eteläpohjalaiset aikuiskoulutustoimijat.

Vuoden 2010 eteläpohjalainen aikuisopiskelija:
Ah Dee, Sedu Aikuiskoulutus

Vuoden 2010 eteläpohjalainen aikuisohjaaja:
Tarmo Höykinpuro, Järviseudun ammatti-instituutin aikuis-koulutus

Vuoden 2010 eteläpohjalainen aikuiskoulutuksen suunnittelija:
Sari Peltokangas, Lapuan kristillinen opisto

Vuoden 2010 eteläpohjalainen koulutusmyönteinen työyhteisö:
Juustoportti Oy

Vuoden 2010 eteläpohjalainen aikuiskoulutusteko:
Vapaaehtoistyön kurssi Seniorit senioreille, Lapuan kansa-laisopisto


Uusi yhteistyö-teemaryhmä


Projektissa toimineet kolme teemaryhmää (laatu-, yhteistyö- ja verkko) yhdistyvät yhdeksi uudeksi teemaryhmäksi. Ryhmän ensimmäinen tapaaminen on 5.5. klo 9.30 Seinäjoen seudun TE -toimiston tiloissa. Ryhmään voi ilmoittautua osoitteeseen: opinovi@sedu.fi.
Ryhmän haasteita keväällä ovat aikuiskoulutuksen ohjaukseen ja neuvontaan liittyen mm. yhteisten tapahtumien suunnittelu ja nettisivuston markkinointi.