Etusivu / Esittely / Projektit / Yritysareena / Kaksi yritystä perheeseen

Kaksi yritystä perheeseen

Yritysareena_karjalat.jpg Sedu Aikuiskoulutuksen hallinnoima YritysAreena auttaa yrityksen perustamista suunnittelevia ja aloittavia yrittäjiä yrityksen perustamisvaiheessa. ESR-rahoitteisen hankkeen puitteissa on reilun kolmen vuoden aikana syntynyt 64 uutta yritystä Etelä-Pohjanmaalle ja 4-5 on tällä hetkellä perusteilla.

– Noin puolet yrityksen perustaneista on halunnut kehittää liiketoimintaosaamistaan käymällä yrittäjävalmennuksen ja moni on suorittanut jopa yrittäjän ammattitutkinnon, kertoo projektipäällikkö Päivi Katajamäki.

Apua yrityksen perustamiseen

Lapualainen pariskunta Aarne Karjala ja Johanna Mäenpää-Karjala perustivat kumpikin YritysAreenan avulla vuoden sisällä yrityksen.

Karjalan tausta on teollisuudessa, jossa hän työskenteli 15 vuotta, kunnes tuli aika perustaa oma rakennusalan yritys.

– Minulla on alan koulutus, joten tuntui luontevalta perustaa rakennusalan yritys Tmi Latotimpurit, Karjala kertoo.

Karjala sai TE-toimistosta tiedon Sedu Aikuiskoulutuksen YritysAreenasta. Seutukoordinaattori Juha Jokelainen auttoi perustamisvaiheen paperisodassa muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja starttirahan hakemisessa.

– Ilman Sedua oltaisiin oltu hätää kärsimässä, mutta nyt yritys pyörii täyspäiväisesti, eikä ole lomia paljon tarvinnut pidellä, kommentoi Karjala.

Tilaustoiminta lähti alkuun puskaradion kautta ja Karjala sai pikkutyömaita tehdäkseen. Puskaradion lisäksi yrityksellä on www-sivut ja hyvin toimiva google-optimointi, jonka kautta tilauksia on tullut tasaiseen tahtiin.

Toinen yritys perheeseen

Vaimo seurasi miehensä yrityksen perustamista ja positiivisista kokemuksista rohkaistuneena myös hän alkoi selvittää yrittäjyysmahdollisuutta. Miehensä tavoin Mäenpää-Karjala kääntyi Juha Jokelaisen puoleen saadakseen asiantuntija-apua paperitöihin ja muihin yrityksen perustamiseen liittyviin asioihin ja niinpä suurtalouskokkina ja vanhusten hoidossa työskennellyt kahden lapsen äiti perusti helmikuussa yrityksen kotipalvelu Jeesaa. Yrityksen toimialana on tuottaa kotipalveluja vanhuksille, heikkokuntoisille ja kiireisille ihmisille, jotka tarvitsevat apua kodin töihin.

– Palveluihin kuuluu viikko-, remontti- ja suursiivoukset, ruuanlaitto, leivonta ja asiointipalvelut. Teen myös loppusiivouksia rakennuttajille, joten palveluni ovat tarjolla myös yrityksille, listaa Mäenpää-Karjala.

Toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, ja asiakkaita riittää. Minimanin kanssa tehty yhteistyö lahjakorttiarvonnassa toi paljon töitä.

– Arvonta poiki ison määrän kontakteja, joissa riittää tekemistä. Kaiken kaikkiaan Mäenpää-Karjala on hyvin tyytyväinen ratkaisuistaan lähteä yrittäjäksi.

– Päivääkään en vaihtaisi pois, mutta onneksi perustamisvaiheeseen on saatavilla apua ja tukea, muuten olisivat asiat voineet mennä vaikeimman kautta, hän naurahtaa.

Yrittäjän ammattitutkinto

Yritystoiminnan aloittamisen ohella pariskunta on osallistunut Yrittäjän ammattitutkinto -koulutukseen ja tehneet tutkintosuoritukset.

– Koulutuksessa on mukana yrittäjänalkuja monelta alalta ja sieltä saa perspektiiviä omaan tekemiseen. Me esimerkiksi myimme vain omaa työtämme, emmekä tuotteita.

Hinnoittelussa pariskunta on maltillinen.

– Emme halua hinnoitella itseämme ulos markkinoilta, vaan löytää oman asiakaskuntamme ja tehdä töitä heidän eteen. Tavoitteena on, että kumpikin yritys on pitkäaikainen ja tuo elannon perheelle ja miksei myöhemmin myös työntekijöille.