Etusivu / Esittely / Uutisia / 19.4.2016 Lammasjalostuksen edelläkävijä pätevöityi
Lammasjalostuksen pioneeri opiskeli Sedu Aikuiskoulutuksessa

mikko_rantaweb.jpg

Mikko Ranta on ainutlaatuinen ammattimies Suomessa. Hän on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa lammasseminologi. Sedu Aikuiskoulutuksessa seminologin ammattitutkinnon suorittaneen Rannan ja kumppaninsa Hannu Huitin keinosiemennysyritys HH Embryo Oy tarjoaa keinosiemennyspalveluita naudoille ja lampaille.

”Lammaspuolella tämä on vielä uutta. Suomessa on totuttu, että uuhia ei keinosiemennetä. Lampaat, erityisesti omat rotumme suomenlammas ja kainuunharmas, lisääntyvät luonnonmenetelmällä. Keinosiemennykset ovat olleet vain kokeiluja. Keinosiementäminen on kuitenkin erittäin järkevää myös lammasjalostuksessa. Kun pässejä ei tarvitse kuljettaa tilalta toiselle, tautiriski pienenee. Suurimpia hyötyjä keinosiemennyksessä on tietenkin parempilaatuiset eläimet. Sukusiitosaste alenee, pystytään käyttämään tuontispermaa ja niin edelleen”, Mikko Ranta listaa.

Nautaeläinpuolella keinosiemennys ja keinosiemennysasemat ovat olleet arkipäivää jo pitkään. HH Embryolla on nyt Suomen ensimmäinen pässiasema. Yritys on myös aloittanut lampaiden alkionsiirrot.
”Eläinten jalostukseen, niin naudoilla kuin lampaillakin, olemme hakeneet jatkuvasti oppia ulkomailta”, muun muassa Yhdysvalloissa ja Hollannissa alaan tutustunut Mikko Ranta sanoo. ”

Ranta uskoo keinollisen lisääntymisen yleistyvän seuraavien parin vuoden aikana myös Suomessa.

Mikko Ranta suoritti seminologin ammattitutkinnon Sedu Aikuiskoulutuksessa suoraan näyttötutkintona. HH Embryo/Ranta on ollut myös itse kouluttamassa Sedussa, karjanomistajille suunnatulla tilasiemennyksen koulutuspäivillä.
- Irma Uusi-Laitila ja Leena Ojala Sedu Aikuiskoulutuksesta ovat paneutuneet tilasiemennys-asioihin todella ammattitaitoisesti. Yhteistyö on ollut sujuvaa, kotieläinjalostuksen edelläkävijä Mikko Ranta summaa.


Julkaistu 19.4.2016