Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Johtamisoppia hoiva-alalle
Johtamisoppia hoiva-alalle

JohannaYrjölä.jpg

Sedu Aikuiskoulutus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteuttavat yhteistyössä Esimiesareenaa, jossa opiskellaan erilaisia esimiestutkintoja opiskelijoiden henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti. Eräs ensimmäisten joukossa Esimiesareenalla tutkinnon suorittaneista on Johanna Yrjölä, joka toimii Ylistaron palvelukodin avopalveluyksikössä päivätoiminnan vastaavana ohjaajana. Hän lähti mukaan koulutukseen hakemaan raameja ja ryhtiä omaan työhön sekä sen kehittämiseen. - Alkuun ajatus eri alan ihmisten kanssa opiskelusta tuntui erikoiselta, mutta hyvin äkkiä tuli huomamaan, että monet prosessit ovat itse asiassa ihan samanlaisia organisaatiosta tai alasta riippumatta, näkökulma on vain eri. Haasteet ovat myös hyvin pitkälti samanlaisia, esimerkiksi henkilöstöön liittyen, kertoo Yrjölä.

Omaan työhön soveltaminen

Esimiesareenalla opiskellaan lähiopetuksessa 1-2 päivää kuukaudessa ja muuna aikana tehdään etätehtäviä. –Tehtävät sovelletaan omalle työpaikalle, mutta ne tehdään omalla ajalla. Varsinainen kehittämistehtävä tehdään niin ikään työpaikalle ja minun osaltani työ tulee osaksi yrityksen laatukäsikirjaa. Lisäksi sain suunnitella päivätoiminnan seuraavan vuoden toimintasuunnitelman budjetteineen, iloitsee Yrjölä.

Esimiesareenan koulutusprosessi etenee kunkin opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan eli opiskelijat osallistuvat ainoastaan niille lähijaksoille, joille heillä on tarvetta. – Minun työtäni ei juuri kansainvälisyys kosketa, mutta lähes joka aihealuetta saa sovellettua omalle työpaikalle. Kestävän kehityksen osalta meille palvelukodissa on tärkeää lajittelu ja kierrättäminen ja vaikka meillä ei varsinaisia tuotteita olekaan, voidaan ihmisten palvelun, kohtaamisen ja kuntouttamisen katsoa olevan sellaisia, kuvailee Yrjölä.

Laadulla erottaudutaan kovassa kilpailussa
Yritysten välinen kilpailu on tänä päivänä erittäin kovaa, ja tilanne on sama myös hoiva-alalla. Yksi tapa erottautua tarjouksissa on henkilökunnan pätevyys eli tässä tapauksessa suoritetut esimiestutkinnot. – Koulutus paitsi on työnantajalle hyödyksi, piristää se myös omaa työtä ja tuo mukavaa vaihtelua, kiteyttää Yrjölä.