Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita
Karjatalouden ammattitutkinto oppisopimuksella – uutta oppia ja mukavaa vaihtelua maatalouslomittajan työhön

Heikki Rauhala on yksi reilun kymmenen hengen ryhmästä kuusiokuntien alueella, jotka opiskelevat oppisopimuksella karjatalouden ammattitutkintoa. Tutkinto pätevöittää maatalouslomittajan työhön. Heikki Rauhala on tehnyt työtä jo lähes kaksikymmentä vuotta, mutta kokee että koulutus tekee aina hyvää ja kertaus on opintojen äiti. Porkkanana on toki myös mahdollinen palkantarkistus tutkinnon suorittamisen jälkeen sekä ammattitutkintostipendi, jota jokainen näyttötutkinnon suorittaja voi hakea aikuiskoulutusrahastosta valmistumisen jälkeen.

- Tässä työssä tapaa harvoin muita lomittajia, joten on mukava nähdä muita välillä ja vaihtaa kokemuksia ja kuulumisia, toteaa Heikki Rauhala.

Opiskelu on Rauhalan mukaan mukavaa vaihtelua lomittajan työhön. Koulunpenkillä on vietetty aina pari päivää kerrallaan tammikuussa ja helmikuussa sekä seuraavan kerran toukokuussa. Lähiopetuspaikkana on ollut Alavuden elinkeinotalo ja kouluttajat ovat tulleet Ilmajoelta ja Seinäjoelta. Kaiken kaikkiaan opinnot kestävät noin kaksi vuotta.

Karjatalouden ammattitutkinnon opinnot sisältävät paitsi maatalouslomitukseen liittyviä aiheita, kuten opintoja eläinten elintoiminnoista ja käyttäytymisestä sekä kasvien kasvusta, myös mm. työturvallisuuteen, työhyvinvointiin ja työterveyteen liittyviä luentoja. Tutkinnossa painotetaan nykyaikaisten koneiden käyttötaitoa ja lisäksi perustaitoihin kuuluu kasvinviljely- ja kotieläintöiden tietotekniikan hallinta. Karjatalouden ammattitutkinnon suorittaminen koostuu kirjallisesta näytöstä sekä käytännön työtehtäviin liittyvistä näytöistä.