Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Kirja kiinni ja opiskelemaan
Opiskelun into löytyi töistä
  roopejylha1.jpg

Kiinteistönhoitajan työvälineenä on yhä useammin tietokone ja erilaiset järjestelmät esimerkiksi sähkölukkoihin ja talotekniikkaan liittyen.

Vaikka koulu tympii, voi silti opiskella. Roope Jylhä löysi sopivan opiskelumuodon, jossa ollaan pääasiassa töissä.

Roope Jylhän, 20, taival peruskoulun jälkeen oli takkuinen. Nuori mies aloitti ammattiopinnot kahteenkin otteeseen, mutta keskeytti ne molemmat.

”Ei vaan huvittanut. En tykännyt istua koulussa, se ei sovi minulle”, hän muotoilee. ”

Nyt Jylhää huvittaa. Likeisin huvittaja on työnantaja. Roope Jylhän työpaikkaohjaajana toimiva Kauhavan kaupungin kiinteistönhoitaja Mauri Rajamäki heittää herjaa minkä ennättää. Työparin – ohjaajan ja ohjattavan – välit ovat silminnähden rennot. Veljellisestä naljailusta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, työt tulevat hoidettua napakasti.
”En voi sanoa Roopesta muuta kuin pelkkää hyvää. Hän on ahkera ja oppii nopeasti. Joissakin asioissa hän opettaa minua. Tietokonehommat hoituvat häneltä paremmin kuin minulta”, Rajamäki sanoo.

Roope Jylhä opiskelee kiinteistöpalvelujen perustutkintoa Sedu Aikuiskoulutuksessa. Hän aloitti opinnot lokakuussa Osaamisen ovi työelämään –työvoimakoulutuksen kautta.

Ensimmäisen kerran Roope Jylhän koulutusta suunniteltiin jo Viva 24-projektin (2011 – 2014) aikana, mutta alavalinta ei ollut vielä selvillä. Nyt Osaamisen oven kautta kouluttaja Merja Kaateikon kanssa asiassa päästiin etenemään ja opiskelijalle mieluinen ala varmistui.

Työpaikkaohjaaja on työtoveri

Roope Jylhällä suuri osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, Kauhavan kaupungin kiinteistöissä. Työpaikkaopettajana silloin on Mauri Rajamäki.
”Päivä alkaa niin, että tulen työpaikalle ja suunnittelemme Maurin kanssa päivän kierrokset. Työhön kuuluu pihojen siistimistä, ovien avaamista ja erilaisia korjaustöitä. Yhdessä menemme kohteesta toiseen. Työkohteita ovat koulut, kaupungintalo ja päiväkoti”, Roope Jylhä kertoo.

Jylhä asuu Kauhavalla, mutta käy neljästi kuussa Seinäjoella. Silloin osoite on miehen kammoama luokkahuone.
”Lähijaksoja on niin harvoin, että kyllä sen kestää ihan hyvin. Olen kai minä aikuistunutkin, ja sen takia jaksan opiskella. Mutta kyllä tämä vapaamuotoisempi opiskelu ja työssäoppiminen on minun juttuni.”

Jylhän opettajat kertovatkin, että kaikki oppitunnit ja teoriatehtävät on suoritettu mallikelpoisesti. Opiskelija siis suoriutuu mallikkaasti, mutta millainen työpaikkaohjaaja Mauri Rajamäki on?
”Kyllä se hyvä on. Huonompiakin olen nähnyt”, Jylhä heittää.

”Kiitos Roope, saat sen vitosen myöhemmin”, Rajamäki sihauttaa suupielestään.

Molemmat nauravat.

jylha_rajamaki.jpg

Mauri Rajamäki on Roope Jylhän työpaikkaohjaaja.

Juttu on julkaistu 20.4.2016