Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Metallimestariksi pilottikoulutuksella
Metallimestareiksi pilottikoulutuksella

Koulutuksen jälkeen töihin, ei kortistoon

metallimestariopiskelijat_paivayksi_web.jpg
 Seija Puttonen ja Jere Koskela aloittivat metallialan koulutuksen toiveikkain mielin.  Seija Puttosen haaveissa on työ, johon sisältyy hitsaamista monipuolisesti. Jere Koskelaa kiinnostaa erityisesti robotiikka.

Työttömyysjaksot, pätkätyöt, oman alan paikkojen puute ja epävarmat tulevaisuudennäkymät toivat Seija Puttosen, 47, ja Jere Koskelan, 29 metallialalle. Alan näkymät ja monipuolisuus houkuttivat. Kaksikon tavoitteena on tietenkin työllistyä opintojen päätteeksi.

Jatkuvasti opittavaa
”On se nyt kumma, jos työtä ei tämän jälkeen tule”, Seija Puttonen sanoo Sedu Ahjon auditoriossa Lapualla. Ensimmäinen opiskelupäivä pilottikoulutushanke Metallimestarissa on puolessa välissä, ja Puttonen puhkuu intoa. ”Olen tehnyt työkseni kaikenlaista, mutta metalliala kiinnostaa eniten. Unelmien työpaikassani tekisin monipuolisesti hitsausta.”

Seija Puttonen on hyvä esimerkki aikuisopiskelijasta, jolle itsensä kehittäminen on luontevaa ja jatkuvaa. Puttonen on opiskellut metalliartesaaniksi ja hankkinut myös koulunkäynninohjaajan pätevyyden.
”Petyin, kun työtä ei siltä alalta kuulunutkaan. Työurani oli katkolla äitiyslomankin vuoksi, mutta kun taas palasin työnhakijaksi, huomasin, etten saa töitä. Metalliala kiinnostaa eniten.”

Puttonen sanoo, että metalliala on vuosien aikana muuttunut kovasti, ja hän kokee kaipaavansa lisäkoulutusta. Kehittyminen avaisi uusia työmahdollisuuksia. Metallimestari-oppilaiden joukossa Puttonen onkin täydennyskoulutettava, ja hän voi suorittaa opinnot työttömyyskorvauksella.
”Kun opiskelu tapahtuu myös metallialan yrityksissä, uskon että hyviä verkostoja työnhakua ajatellen muodostuu. Verkostoituminen on työnhaussa tärkeää.”

Datanomista metallimieheksi
Koulutukseen valituilla 35 opiskelijalla on erilaiset työ- ja opiskelijahistoriat. Päinvastoin kuin opiskelutoverinsa Seija Puttonen, Jere Koskela on metallialalla noviisi. Opiskelupaikka heltisi aikaisemman taustan sijaan asenteella.
”Olen innokas oppimaan ja kiinnostunut kaikesta. Kai se näkyi hakemuksessani ja haastattelussa.”

Jere Koskela on koulutukseltaan datanomi, mutta työuran kohtalo on ollut sama kuin monella kollegalla.
”En ole tehnyt päivääkään datanomin töitä. Sen sijaan olen työskennellyt autokuskina, varastomiehenä, puhelinmyyjänä…” tekevä mies luettelee. ”Näin lehti-ilmoituksen Metallimestari-koulutuksesta ja kiinnostuin heti. Ala on kovin monipuolinen. Erityisesti olen kiinnostunut robotiikasta, mutta myös fyysinen käsityö kiinnostaa.”

Opiskelu katkaisee Koskelan vuoden mittaisen työttömyyden. Opiskelu työttömyyskorvauksen turvin tuntuu hyvältä mahdollisuudelta.
”Pidän myös opiskelumuodosta. Opiskelemme paljon yrityksissä, mikä on varmasti tehokasta. Vaikuttaa myös hyvältä, että opiskeluporukassa on eri-ikäisiä ja eritaustaisia henkilöitä”, Jere Koskela tuumii.

Juttuun haastatellut opiskelijat opiskelevat tammikuussa 2016 alkaneessa Metallimestari-koulutuksessa. Se on koulutuspilotti, jossa yhteistyökumppaneina ovat Sedu Aikuiskoulutus, henkilöstöyritys Opteam, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Teknologiateollisuus ry sekä kymmenen metallialan yritystä Etelä-Pohjanmaalta. Koulutuksen tavoitteena on koulutuksen vastaaminen yritysten tarpeisiin niin, että valmiit metallialan ammattilaiset myös työllistyvät.

Juttu on julkaistu 12.1.2016