Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Tehdastyöstä metsän rengiksi
Tehdastyöstä metsän rengiksi

johnnytauolla.jpg

Lappajärveltä kotoisin oleva, nykyisin Kauhavalla asuva Johnny Niemi vaihtoi metallialalta metsään ja perusti oman yrityksen.

Reilu kolmikymppinen Johnny Niemi opiskeli nuorena koneistajaksi ja pääsi heti alan töihin Lappajärvelle. Parin vuoden päästä Niemi lähti emännän perässä Vaasaan Wärtsilän alihankkijatöihin, jossa tehtävänä oli olla laivoille menevien männäntappien tarkastajana. Neljän vuoden jälkeen elämä kuljetti perheen Seinäjoelle, jossa koneistajan työt jatkuivat kolmisen vuotta.

– Työt tehtaassa alkoivat hiljentyä ja välillä tuli lomautuksia, joten aloin miettimään muita vaihtoehtoja, Niemi kertoo.

Metsuriksi Tuomarniemeltä

Pikkupojasta saakka isänsä kanssa polttopuumetsässä kulkenut Niemi pohti voisiko metsäalasta olla ammatiksi asti ja otti yhteyttä aikuiskoulutuksen vastuukouluttaja Asko Ämmälään.

– Metsäalan perustutkinnon opiskelu onnistui aikuisena ja valmistuin metsuriksi. Työpaikkakin löytyi Ylistarosta Erä- ja metsäpalvelu veljekset Kytöharjusta. Siitä se uusi ura sitten urkeni, Niemi naurahtaa.

Kauhavalla nykyisin asuva Niemi teki välillä pari vuotta muita töitä, mutta metsään paluu ja yrittäjyys pyörivät jatkuvasti mielessä.

– Kävin Ähtärissä vielä Metsätalousyrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen ja selvittelin asioita, miten olisi töitä jne. Olin yhteydessä metsäyhtiöihin ja sain niistä vihreää valoa. Vuoden harkinnan jälkeen perustin yrityksen viime vuoden toukokuussa ja tässä sitä nyt ollaan, Niemi kertoo.

Metsän renki

Metsäpalvelu J. Niemi on nyt ollut vajaan vuoden toiminnassa ja töitä on riittänyt. Niemi on laittanut kerran lehti-ilmoituksen toiminnan aloituksesta, mutta muuten on töitä hankittu tapaamalla yhtiöiden ja yhdistysten toimihenkilöitä. Asiakkaina yhdistysten ja metsäyhtiöiden lisäksi on myös yksityisiä metsänomistajia. Sivut löytyvät osoitteesta www.metsanrenki.fi.

– Aloitin hommat istutuskaudesta keväällä, jonka jälkeen kesällä siirryin tekemään varhaisperkauksia, taimikonhoitoja ja ennakkoraivauksia. Olipa siinä jopa energiapuuhakkuutakin muutama viikko keskellä kesää, Niemi iloitsee.

– Kulunut talvi on ollut oikea "metsurin talvi", kun lunta on ollut vain väriksi. Raivaamaan on pystynyt koko ajan, mutta myös ensiharvennushakkuuta tuli tehtyä muutamia hehtaareita, Niemi jatkaa.

Hirvet laadunvalvojina

Työn luonne metallialalta metsäalalle vaihdettaessa muuttui paljon, mutta metsästystä harrastava Niemi on aina tykännyt olla luonnossa.

– Kelit on välillä mitä on, mutta joka päivä on mukava tulla metsään, kommentoi Niemi.

Tehdassalin kolina on muuttunut luonnonääniksi. Metsässä Niemellä on usein hirviä laadunvalvojina, joista rohkein tuli 15 metrin päähän tarkkailemaan Niemen työnjälkeä.

– Ei tämä varmasti helpoin tapa ole elantoa tienata, mutta on tässä oma vapautensa, Niemi myöntää.

– Töistä sovitaan useimmiten puhelimitse ja saan kartat sähköpostiini. Työajat saan määrittää itselle sopiviksi ja esimerkiksi kuumimpaan kesäaikaan tulee oltua usein öisin metsässä. Siinäkin on omanlaistaan taikaa, kertoo ratkaisuunsa silminnähden tyytyväinen Niemi.