Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Työvalmentaja unelmaräätälinä
Työvalmentaja auttaa unelmien toteuttamisessa

Sedu Aikuiskoulutus käynnisti syksyllä 2012 työvalmennuksen erikoisammattitutkinto -koulutuksen. Arto Mähönen Kurikasta valmistui ensimmäisenä ryhmästä. Nyt hänellä on paperit työstään, jota on tehnyt kymmenen vuoden ajan.
Kurikkalainen Arto Mähönen on pohjakoulutukseltaan YO-merkonomi ja työkokemusta on kertynyt muun muassa kaupan alalta ja luokanopettajan töistä. Sosiaalisen miehen ura on kuitenkin viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut erilaisissa työvalmennuksiin liittyvissä projekteissa, joita Mähönen on vetänyt Kurikassa ja Seinäjoella.
– Kokemukseni sekä kaupalliselta puolelta että byrokratiasta on hyvä yhdistelmä erilaisia taitoja, joita tarvitaan sosiaalisessa hanketyössä, Mähönen kuvaa.
Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Työpankki-hankkeessa työskentelevä Mähönen etsii työssään yrityksiä, jotka ovat valmiita tekemään yhteistyötä muun muassa osatyökykyisten osalta tarjoamalla heille esimerkiksi työkokeilupaikan ja mahdollisesti myöhemmin myös työpaikan.
– Nämä yritykset kantavat tärkeätä yhteiskuntavastuuta ja ovat myös osaltaan mukana toteuttamassa nuorisotakuuta. Laitostuneiden ihmisten saaminen osaksi yhteiskuntaa tuo suuret säästöt. Monelle kynnys voi olla suuri, mutta etenemme siihen yhteistyössä asiakkaan kanssa porras kerrallaan, kuvaa Mähönen.

Työvalmennuksen erikoisammattitutkinto

Projektityövuosien aikana Mähönen sai ajatuksen kouluttautua työvalmentajaksi. Epävirallisesti siihen tarjoutui mahdollisuus Itä-Suomen yliopistossa, joka järjesti reilun vuoden mittaisen työvalmentaja-koulutuksen, jonka Mähönen usean kollegansa kanssa kävi.
– Koulutuksesta ei saanut virallista tutkintoa, mutta Sedu Aikuiskoulutuksesta mukana ollut Mika Nurminen alkoi puuhata sitä. Kun koulutus marraskuussa 2012 alkoi, olin ensimmäisten joukossa mukana, Mähönen kertaa.
ISO-9000 –standardin mukaisesti toimiva Etelä-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys kannustaa henkilökuntaansa kouluttautumaan, joten Mähönen sai osallistua lähipäiviin työajalla ja tehdä välitehtäviä töiden salliessa.
– Töiden ohessa opiskelu on juuri sitä, mitä aikuisena kaipaa. Kaikki tehtävät saa liitettyä omaan työhön eli sen kun vain kirjoittaa omista kokemuksistaan, Mähönen naurahtaa.
Uuttakin asiaa tuli, muun muassa alan lainsäädännöstä, joka elää koko ajan. Parasta aikuisopiskelussa on kuitenkin keskustelut ryhmän kanssa ja mielipiteiden vaihto.
– Samalla alalla työskentelevien kanssa keskustelu on omalla tavallaan vertaistukea omaan työhön. Aikuisopiskelussa on sellainen rento tekemisen meininki, josta minä tykkään, Mähönen kuvailee.
– Sain aiemmasta työvalmentajakoulutuksesta jonkin verran hyväksilukuja, mutta muuten etenin opinnoissani järjestelmällisesti tehtävä kerrallaan, tavoite kirkkaana mielessä.
– Kyllä siinä joskus piti jättää kalareissujakin väliin, että sai tehtävät ajallaan tehtyä, mutta se kannatti, sillä nyt on urakka takana ja paperi osaamisesta taskussa, myhäilee Mähönen tyytyväisenä.