Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Vesitalouden ammattilaisuus kiinnostaa
Vesitalouden ammattilaisuus kiinnostaa
Salaojasuunnittelijoita koulutetaan Suomessa vain Ilmajoella. Maaseudun vesitalouden erikoisammattitutkinnon uudet opiskelijat aloittivat koulutuksensa viime viikonloppuna.

Salaojasuunnittelijan ammatti ja tutkinto ovatnissinen_niemela_salaojakoulussa_haapamatti.JPG yhä arvostettuja, vaikka suunnittelijan pätevyysvaatimus onkin vuosi sitten poistettu investointitukien ehdoista.

– Salaojayhdistyksen laatujärjestelmässä sitä suositellaan. Ja itsekin halusin koulutukseen, Maveplan Oy:ssä salaojasuunnittelijana toimiva Jarmo Nissinen sanoo.

Nissinen on työskennellyt salaojasuunnittelijana vajaat pari vuotta.
– Toteutan maatalousyrittäjälle salaojasuunnittelun täyden paketin mittauksineen. Pellonomistaja antaa suunnitelman sitten urakoitsijalle.

Jarmo Nissinen on koulutukseltaan insinööri ja agrologi (AMK).
– Odotan koulutukselta paljon. Yrityksemme toimii valtakunnallisesti, mutta itse olen työskennellyt melko pienellä alueella. Peltosalaojituksissa on kuitenkin paljon eroja alueellisesti. Haluan oppia lisää, Iisalmessa työskentelevä Nissinen sanoo.

Kouluttaja Heikki Koskimies luotsaa maatalouden vesitalouden erikoisammattitutkintoa Sedu Aikuiskoulutuksessa.
–Tarjoamamme koulutus on ainoa laatuaan Suomessa. Opiskelijat tulevat ympäri maata. Useimmat jo toimivat salaojituksen parissa tai aikovat alalle.

Koulutuksessa käsitellään muun muassa peltokuivatusta, valumavesien käsittelyä ja haja-asutusalueiden vesihuollon suunnittelua. Kaksivuotinen koulutus suoritetaan monimuotokoulutuksena siten, että lähipäiviä oppilaitoksen tiloissa on kymmenisen kertaa.

Opintojen aloituspäivänä salaoja-alan yrittämisestä tuli kertomaan Toni Heino, joka samaisen koulutuksen käytyään perusti salaojasuunnitelmia tekevän SoMap Oy:n.

Koulutukseen voi yhä hakeutua mukaan, vaikka opiskelijaryhmä on juuri aloittanut.