Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita

Oppisopimuskoulutus sopii myös maahanmuuttajille

SvetlanaLassander.gif
Svetlana Lassander on ahkera ja sinnikäs nainen, josta kertoo kolme suoritettua ammattitutkintoa. Muuttaessaan Suomeen 90-luvun alussa hän oli kotiäitinä, mutta lasten kasvaessa hän hakeutui Sedu Aikuiskoulutuksen kielikoulutukseen.

– Kielikoulutuksen aikana paitsi harjoittelimme suomen kieltä, hankimme myös työssä oppimispaikat, kertoo Lassander opiskelujensa alkuvaiheesta.

– Pääsin harjoitteluun Sopurahaan ja koska venäjän kielen taidostani oli hyötyä asiakaspalvelussa, sain jatkaa kesätöissä ja syksyllä tehtiinkin jo oppisopimus myynnin ammattitutkinnon suorittamisesta, muistelee Lassander.

Tutkinnot töiden ja perheen ohessa

Lassander suoritti tutkinnon töiden ohella ja tutkintosuoritukset arvioitiin työpaikalla. Opintojen ja perheen yhdistämisestä kolmen lapsen äiti kertoo iloisesti, että opiskelu ja itsensä kehittäminen on hänelle itsestään selviä asioita. Myynnin ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen hän hakeutui suorittamaan ulkomaankaupan ammattitutkinnon.

– Superopiskelija, kuvaa Sedu Aikuiskoulutuksen kv-koordinaattori Raija Peltokangas hymyillen. Hänen mielestään Lassander on loistava esimerkki siitä sisukkuudesta ja peräänantamattomuudesta, joita aikuisopiskelijat usein tarvitsevat, mutta maahanmuuttajataustaiset ehkä vielä muita enemmän.

Ei kahta ilman kolmatta

Kahdeksan vuoden jälkeen Sopurahassa osastonhoitajana tällä hetkellä toimivalle Lassanderille ei riittänyt kahden tutkinnon suorittaminen, vaan opiskelua melkeinpä harrastava Lassander hakeutui suorittamaan myös taloushallinnon ammattitutkintoa.

– Tutkintosuoritukset ovat loppusuoralla, joten kohta on kolmas tutkinto takataskussa. Eikä tämä varmasti jää tähän, vaan aion jatkossakin kehittää ja kouluttaa itseäni, naurahtaa Lassander.