Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita

Turvallisuusalan moniosaajat

Sedu Aikuiskoulutuksesta valmistuivat syksyllä 2009 oppilaitoksen ensimmäiset turvallisuusalan erikoisammattitutkinnon suorittaneet alan ammattilaiset Mika Ranta ja Risto Karhu. Tutkinto antaa oikeuden toimia alan yrittäjänä/vartioimisliikkeen perustamiseen.

Mika Ranta työskentelee Metsolla tuotantoinsinöörinä, mutta hänen vastuualueelleen kuuluvat myös tehtaan HSE-asiat ja varaturvallisuuspäällikkönä toimiminen. – Koulutuksesta sai tärkeää tietoa tekniikan ja yleensä koko turvallisuusalan kehittymisestä. Tutkinto on myös osoitus ammattitaidosta, tällä hetkellä DI-insinööriksi opiskeleva Ranta kertoo.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella yksikön johtajana toimiva Risto Karhu haluaa nostaa verkostoitumisen esille puhuttaessa koulutuksen hyödyistä. – Sidosryhmien määrä on lisääntynyt, koska koulutuksessa oli mukana saman alan ihmisiä eri alojen yrityksistä, teollisuudesta ja pelastusturvayksiköistä. Lisäksi Sedu Aikuiskoulutuksen kouluttaja Joni Lehtinen on kouluttajien ehdotonta eliittiä, jatkaa Karhu.

Turvallisuusala koostuu moniosaajista
Turvallisuusalan koulutuksessa, niin kuin aikuisopiskelussa yleensäkin, korostuu vuorovaikutus ja vertaisoppiminen. Ryhmän osaaminen oli laaja-alaista ja mukana oli asiantuntijoita esimerkiksi lukitusten ja tietoturvallisuuden aloilta. Alaa voikin kuvailla moniosaajien alaksi, sillä turvallisuuden valvomisen ja pelastamisen lisäksi työhön kuuluu vahvasti myös neuvonta ja valistus sekä ennakointi ja ennaltaehkäisy. Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suorittanut voi perustaa oman vartioimisliikkeen, toimia vastaavana hoitajana, asiantuntija- tai opetustehtävissä, yritysturvallisuuden tehtävissä tai turvallisuusalan koulutuksen ja konsultoinnin parissa.