Etusivu / Oppisopimus / Kansainvälistä oppisopimusopiskelua
Kansainvälistä oppisopimusopiskelua

Jens_und_Max.gif

Oppisopimusopiskelu voi olla myös kansainvälistä. Saksalaisnuorukaiset Jens Wensing ja Max Kurtz tulivat elokuun alussa kuuden viikon vaihtojaksolle Suomeen. Vaihtojaksonsa aikana he osallistuivat Koulutuskeskus Sedun opiskelijoiden mukana eri omakotityömaille Pajuluomassa.
– Meidät otettiin tosi hyvin vastaan ja pääsimme mukaan porukkaan, Jens ja Max kertovat.

Idea vaihtoon lähtemisestä tuli työpaikalta, sillä siellä oli työntekijöitä, jotka olivat olleet vaihdossa omana opiskeluaikanaan Norjassa ja Ranskassa. Nuorukaiset opiskelevat oppisopimuksella kirvesmiehiksi Terhalle -nimisessä yrityksessä, jossa tehdään puurunkorakenteita kirvesmiestyönä.

– Huomasimme monia eroavaisuuksia suomalaisen ja saksalaisen rakentamisen välillä. Suomessa tehdään paljon pienemmissä osissa ja esimerkiksi ristikkorakenteet ovat kuin tikkuja, Max kuvailee.
– Saksassa erikoistutaan aina tiettyyn tehtävään, mutta täällä kaikki tekevät kaikkea. Suomessa on myös paljon enemmän puutaloja ja katot ovat loivempia, Jens lisää.

Opiskelun eroavaisuuksia
Jens ja Max tekivät kuuden viikon ajan ryhmätyötä suomalaisten opiskelijoiden kanssa ja huomasivat myös siinä eroja.
– Saksassa ensimmäinen vuosi ollaan oikeastaan kokonaan koulussa, toisena vuonna enemmän yrityksessä ja kolmas vuosi kokonaan yrityksessä.

Työpäivät Saksassa ovat pitkiä, työmatkoineen jopa aamuviidestä iltakuuteen.
– Asumme seudulla, joka on tunnettu ahkeruudestaan, pojat nauravat.

Myös poikien ohjaaja Olli Isopahkala kiittelee poikien ahkeruutta ja korkeaa työmotivaatiota. Lisäksi kädentaidot saavat kehuja.
– Vähän meinasi kielimuuria olla, mutta käytännön töitä voi onneksi ohjata näyttämälläkin. Kehut ja kiitokset halusin kyllä saada sanottua ja siinä auttoivat opiskelijat ja osin googlen kääntäjä, Isopahkala hymyilee.

Opiskelijaelämää
Jens ja Max asuivat vaihtojaksonsa ajan Koulutuskeskus Sedun asuntolassa Seinäjoen keskustassa.
– Asuntola oli tosi kiva paikka, uusi ja nykyaikainen. Onneksi meillä oli netti käytössä, niin sadeiltoina saatoimme katsoa elokuvia koneelta. Muuten olimme suomalaispoikien menossa mukana kaupungilla.

Kotiin palaamisen jälkeen on edessä opiskelua ja valmistuminen kesäkuussa. Sen jälkeen molemmilla on aikomus tehdä muutama vuosi töitä ja palata sen jälkeen koulun penkille.
– Sitten kun alan tienata rahaa, tulen Suomeen lomalle, päättää Max.

Oppisopimusopiskelijoiden kansainväliset työssä oppimisjaksot toteutuvat osana kansainvälistä opiskelijavaihto -ohjelmaa, joka toimii Leonardo da Vinci liikkuvuusrahoituksen tuella. Sedu Aikuiskoulutuksen Oppisopimuspalvelut on mukana Opso Pro Central -hankkeessa, jossa näitä jaksoja toteutetaan eteläpohjalaisillekin oppisopimusopiskelijoille.