Etusivu / Oppisopimus / Opiskelijalle / Opiskelijoiden tarinoita / Pehmeän toiminnan pomot
Pehmeän toiminnan pomot

vaaranmaamattilamikeva.JPG
Johtamisen haasteet hoiva-alalla ovat erilaiset kuin muussa yritystoiminnassa.

Ari Vaaranmaa ja Niina Mattila opiskelevat esimiestyötä Sedu aikuiskoulutuksessa töidensä ohella. Kaksikon työpaikka on hoiva-, kuntoutus- ja asumispalveluita tarjoava Mikeva.
”Kun työskentelemme tällaisella ihmisläheisellä hoiva-alalla, se vaikuttaa johtamiseenkin. On vaikea nimetä tarkalleen, miten, mutta niin se vain on. Tietynlainen pehmeys ja varmasti myös alan naisvaltaisuus määrittävät alaa” Mikevan Länsi-Suomen aluejohtajana toimiva Ari Vaaranmaa sanoo.
Mikevan Mendis-kuntoutusyksikössä Seinäjoella vastaavana ohjaajana työskentelevä Niina Mattila sanoo samaa.
”Uskoisin, että johtamiskulttuuri ja odotukset esimiestä kohtaa ovat erilaiset kuin ehkä yrityselämässä muutoin. ”

Esimieskoulutus on siksikin tullut tarpeeseen. Vaaranmaa opiskelee yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa ja Mattila johtamisen erikoisammattitutkintoa Sedu ryhmässä, jossa on ammattilaisia monelta eri alalta.
”Se on ilman muuta ollut koulutuksen rikkaus. Sosiaali- ja terveyspuolella on varmasti paljon opittavaakin muiden alojen toimintatavoista. Vaikka alamme onkin erilainen. Olen saanut työhöni uusia lähestymiskulmia” Niina Mattila sanoo.

Ari Vaaranmaan mukaan opiskeluiden etä- ja ennakkotehtävät ja niistä saatu palaute kouluttajilta on ollut hyödyllistä:
”Olen ollut ihan hämmästynyt, miten samankaltaisia teemat johtamisessa ovat, alasta riippumatta.”

Esimerkkeinä johtamisen teemoista Vaaranmaa ja Mattila mainitsevat työpaikan sisäisen dynamiikan. Mitä haasteita tuo, jos työtoveri etenee ja ylenee esimieheksi? Miten hallita ja kasvattaa uusi rooli johtajana?

Päivi Katajamäki on yritystoiminnan ja johtajuuden kouluttaja Sedu Aikuiskoulutuksessa. Hän muotoilee johtamisen ja esimiestyön yhteisiä haasteita näin:

”Hyvin monessa organisaatiossa on meneillään muutoksiin ja kehittämiseen liittyvien asioiden läpivientiä. Se vaatii vahvaa henkilöstön huomioimista toimintaprosessin lisäksi. Johtajalta vaaditaan siis monialaista osaamista. Tämän kehittämiseen nämä omassa työssä suoritettavat johtamis- ja esimiestutkinnot koulutuksineen antavat hyvän mahdollisuuden.”

Vaaranmaa ja Mattila suorittavat opintonsa oppisopimuksella. Se mahdollistaa opiskelun täysipainoisesti oman työn ohessa, tai oikeastaan sen keskellä:
”En tiedä, miten muutoin tutkinnon suorittaminen olisi edes mahdollista. Oppisopimus sopii täydellisesti työssäkäyvän arkeen”, Niina Mattila kehuu.

Kysy lisää
Lähetä