Etusivu / Oppisopimus / Opiskelijalle / Opiskelijoiden tarinoita / Suoraan peruskoulusta oppisopimuksen kautta ammattiin
Suoraan peruskoulusta oppisopimuksen kautta ammattiin

-  käytännön töissä oppii metsäalan ammattilaiseksi

Isokyröläinen Sameli Tuurinkoski, 16 vuotta, lastaa puita jo varmoin ottein. Hän työskentelee isänsä metsäkoneyrittäjä Jari Tuurinkosken leivissä.  – Oppisopimus on kiva tapa opiskella. Ei tarvitse istua niin paljon koulunpenkillä ja työn oppii paremmin. Muut saman ikäiset opiskelevat kouluissa ja kuluttavat rahaa. Minä saan tästä palkkaa, toteaa Tuurinkoski.

Metsäalan perustutkintoon kuuluu nyt myös kuljettajan ammattipätevyys

Tuurinkoski on suorittamassa Metsäalan perustutkintoa Sedu Aikuiskoulutuksessa. Uutta koulutuksessa on se, että siihen kuuluu kuljetusalan perustason ammattipätevyyden suorittaminen. Tämä edistää nuoren työllistymistä alalle heti valmistumisen jälkeen. Ammattipätevyysopintoja suoritetaan yhteensä 280 oppituntia. Työssäoppimisen Tuurinkoski suorittaa isänsä yrityksessä Metsä-Tuurinkoski Oy:ssä ja lähipäivät Sedun Ähtärin Tuomarniemellä.

Tuurinkoski on ensimmäisiä nuoria opiskelijoita Sedussa, joka on tullut oppisopimuskoulutukseen suoraan peruskoulun jälkeen. Oppiminen tapahtuu noin 80 prosenttisesti työtä tekemällä ja loput 20 prosenttia sisältää teoriaa. Tutkinnon hän suorittaa näyttöperusteisesti sekä ammattiaineiden lisäksi YTO-aineet, kuten kielet ja matematiikka. Yhteisten tutkinnon osien eli YTO-aineiden keskeinen tavoite on varmistaa, että jokaisella ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on alasta ja tutkinnosta riippumatta, kaikilla toimialoilla tarvittavaa yhteistä osaamista ja yhtäläiset valmiudet elinikäiseen oppimiseen. Täten säilyy myös jatko-opintokelpoisuus.

- Sameli on luonteeltaan rauhallinen ja kysyy jos on jotain mitä ei tiedä, sanoo Samelin isä Jari Tuurinkoski. Itsestään selviä asioita ei työssä ole vielä paljon, mutta työkokemus opettaa. On tärkeää, että työn jälki on moitteetonta ja laatu hyvää kun hoidetaan toisten ihmisten metsiä. Kun on kasvattanut 100 vuotta metsää, niin metsänomistajan on saatava maksimaalinen tuotto ja myös puun ostajan on oltava tyytyväinen.  Alan tulevaisuus näyttää vähän valoisemmalta, investointeja on tehty ja hankkeita on vireillä. Metsäalalle oppisopimus sopii mielestäni kuin nenä päähän. Tätä työtä ei opi muuta kuin tekemällä.