Etusivu / Oppisopimus / Työnantajalle / Työnantajien kokemuksia / Tusan talli
Tusan tallin yrittäjä on tyytyväinen oppisopimuskoulutuksen tuomaan hyötyyn

Anne_Tusa_rajattu.jpg

Katso Tusan tilan tarina tästä 

Anne ja Hannu Tusan tila Alavudella on tunnettu nuorille ja lapsille suunnatusta hevosavusteisesta ratsastusterapiasta. Anne Tusa toimii tilalla psykoterapeuttina. ”Asiakkaani ovat pääasiassa lapsia tai nuoria aikuisia mielenterveyskuntoutujia ja osa heistä käy hevosavusteisessa psykoterapiassa. Mielenterveys solmut pyritään avaamaan hevosavusteisesti”, kertoo Tusa. ”Hevonen on oiva terapeutti, uljaana ja isona eläimenä se herättää kunnioitusta ja luottamusta. Hevonen on herkkä ihmisen tunneviesteille. Se huomaa sanattomat viestit, joita ihmisen keho välittää. Se toimii ns. tunnepeilinä. Hevonen saa kuntoutujan oppimaan hetkessä läsnäolemista. Se vaatii ratsastajaltaan jämäkkyyttä ja määrätietoisuutta sekä aktivisuutta”, kertoo Tusa.

Oppisopimuksella töihin hevostilalle

Hevostilalla työtä riittää ja yrittäjän arki on kiireistä. Hevosten hoidossa Annea auttaa oppisopimuksella palkattu Lotta Heinonen. ”Oppisopimuksella palkatussa työvoimassa on isoja etuja mm. taloudellinen puoli”, kertoo Anne Tusa. ”Oppisopimuksen taloudellinen tuki kattaa osan Lotan palkkakustannuksista. Suosittelen oppisopimusta varsinkin sellaisille yrittäjille, jotka tarvitsevat työntekijää, joka ei ole vielä ammattilainen, vaan yhdessä harjoitellaan työhön vaadittavat taidot. Näin saadaan juuri omaan yritystoimintaan sopiva työntekijä. Toinen iso asia, jonka koen henkilökohtaisesti merkitykselliseksi ja tärkeäksi, on oma roolini nuorten kasvattajana ja opettajana. Se on oma panokseni yhteiskunnalle”, sanoo Tusa.

Solmiessaan oppisopimusta yrittäjä toimii alussa myös työpaikkaohjaajana.  ”Lotan kohdalla ohjausta ei juurikaan tarvittu, mutta asioita käytiin kuitenkin yhdessä läpi.  Konkreettiset työt oppii helposti, haasteena on, että oppii ennakoimaan minkälaisia töitä pitää tehdä missäkin vaiheessa, jotta taas seuraava työvaihe sujuisi. Eläinten kanssa on oltava jämpti aikataulu. Opiskelijalla pitää olla myös motivaatiota ja halu oppia uutta”, sanoo Tusa.

Paperitöistä kyllä selviää

”Paperityöt oppisopimusopiskelijan kohdalla eivät ole mikään mahdoton tehtävä. Sanoisin, että erittäin kohtuullinen maanviljelijän näkökulmasta katsottuna, joilla paperitöitä on paljon. Rutiinityöt ovat kerran kuukaudessa palkan maksu sekä ELY-keskukselle lähetettävä palkkatukihakemus. Tarvittaessa olen ottanut yhteyttä Sedun oppisopimustoimistoon ja asiat ovat sujuneet sitä kautta hyvin. Oppisopimusopiskelijan arvioinnit tehdään netissä kaksi kertaa vuodessa ”, kertoo Anne.