Etusivu / Työelämän palvelut / Case InnoTech Finland

Mentorilta tukea yrityksen alkutaipaleelle


Lapualaiset Kari Väisänen ja Teemu Hyvärinen eivät aikailleet, kun löysivät hyvän bisnesidean. Tuoreet yrittäjät olivat tekemässä kassajärjestelmätarjousta suomalaiselle luontaistuoteketjulle, kun törmäsivät amerikkalaiseen kosketusnäyttöpaneeliin.
KariVäisänen_TeemuHyvärinen.gif
– Teimme virtuaalimatkan googlella jenkkeihin ja näimme heti tuotteen tarjoamat mahdollisuudet, kertoo Inno Tech Fin Oy:n toimitusjohtaja Kari Väisänen.

Kosketusnäyttöpaneeli on kompakti, itse asennettava tuote. Paneelit ovat vain muutaman sentin paksuja, mutta suurin paneeli on mitoiltaan jopa 2,5 m * 6,35 m.

– Paneelia voi käyttää seinällä tai pöytänä, vain mielikuvitus on tuotteen käytössä rajana, kuvailee yrityksen tekninen johtaja Teemu Hyvärinen. Päätimme ryhtyä tuotteiden maahantuojiksi ja näin perustettiin yritys Oy Innovation and Technology in Finland Ltd.

Prosessi etenee

Amerikkalaistuotteille ei ole Suomessa maahantuojia, mutta Ruotsissa on. Väisänen ja Hyvärinen matkustivat ruotsiin tutustumaan Zentonin demostudioon.

– Demostudiossa tuotteita voi katsoa ja kokeilla ja se on aivan ehdoton edellytys tuotteiden hahmottamiselle, sanoo Väisänen. ITF:n tavoitteena onkin nyt oman demostudion rakentaminen ja maahantuonnin yksinoikeuden saaminen.

Tuoteperhe laajenee
Kosketusnäyttöpaneelien lisäksi tuotekokonaisuuteen kuuluvat ruotsalaisen Zentonin heijastuspintaprojektio ja tamperelaisen Pan Phonicsin äänisuihkukaijuttimet. Ainutlaatuinen tuotekokonaisuus oli kasassa ja nyt piti perustaa yritys. Yrityksen perustamiseen liittyy tietenkin paitsi liiketoiminta-, myös myynti- ja markkinointisuunnitelma ja sitä kirjoittaessaan Väisänen ja Hyvärinen huomasivat, että mahdollisuuksia on niin monia, että olisi välttämätöntä valita suunta, minne tuotteita lähdetään markkinoimaan.

Yritys perustetaan ja avuksi saadaan mentori

Asiat etenevät nopeasti ja yritys perustetaan. Yrittäjät ovat yhteydessä Etelä-Pohjanmaan yrittäjiin, josta saavat vinkin Sedu Aikuiskoulutuksen ylläpitämästä mentoripankista. 

– Mentorin hankkiminen eteni vaivattomasti ja saimme mentoriksemme Atrian entisen markkinointijohtajan Veikko Rannan, jolla on pitkä kokemus mm. suoramarkkinoinnista, kertoo Väisänen. Ensimmäinen tapaaminen sovittiin Epyn neuvotteluhuoneeseen, jota jäsenet saavat lainata maksutta.

– Tapaamisen aiheena oli markkinointi ja saimme jopa ihan konkreettisia neuvoja siihen, kuinka meidän kannattaisi edetä, iloitsee Hyvärinen. Ranta toi myös esille sen, miten tärkeää on nyt pysähtyä ja luoda selkeä visio, pohtia asiakassegmenttien valintaa ja kohdentamista sekä tarjooman tuottamia etuja kohderyhmille. Seuraavaan tapaamiseen tuoreet yrittäjät saivat kutsun Rannan mökille.

Verkostoituminen kannattaa

Veikko Ranta korosti tapaamisessa verkostoitumisen merkitystä ja tuoreet yrittäjät ovat samaa mieltä.

– Kannattaa jo heti alussa olla yhteydessä mahdollisimman moneen toimijaan ja olla monessa mukana. Me esimerkiksi saimme hyvin paljon apua Etelä-Pohjanmaan yrittäjistä, suosittelevat Väisänen ja Hyvärinen.

Oy Innovation and Technology in Finland Ltd. on saanut hyvän alun ja vauhti alkaa kiihtyä.

– Voi mennä hyvillä mielin ja rennosti eteenpäin, kun tietää että tuotteet ovat hyviä ja kysyntää on. Aivan lähiaikoina on avautumassa yrityksen verkkokauppa ja yritykseen ollaan palkkaamassa lisätyövoimaa myyntiin. Tavoitteena on valloittaa ensin Etelä-Pohjanmaa ja kulkea Tampereen kautta rannikolle ja sitä kautta Etelä-Suomeen.