Etusivu / Työelämän palvelut / Case Vapo

Vapo kouluttaa koneurakoitsijoita yhdessä Sedu Aikuiskoulutuksen kanssa

Vapon yhtenä tehtävänä on luotsata koneurakoitsijoita tulevaisuuteen ja kantaa osaltaan vastuuta alan koulutus- ja kehittämisnäkymistä. Vapo teetti syksyllä yhteistyössä Sedu Aikuiskoulutuksen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa osaamistarvekartoituksen, jolla pyrittiin saamaan selville alan tärkeimmät kehittämiskohteet.

Yksi kyselyyn vastanneista on Jalasjärveläinen Kosti Ilomäki, joka on toiminut koneurakoitsijana jo yli kaksikymmentä vuotta. Hänen yrityksensä työllistää talvisin kuusi henkilöä, mutta kesällä työntekijämäärä on melkein kolminkertainen.

- Työn kausiluontoisuus tekee sen, että työmiesten saaminen kesäisin on vaikeutunut vuosi vuodelta, kommentoi Ilomäki ja jatkaa panostavansa mieluusti nuorten työllistämiseen, sillä ns. vanhat tekijät ovat jäämässä alalta pois.

- Ala tarvitsee uusia osaajia, mutta työn kausiluontoisuus on suuri haaste. Jonkin verran on ollut puhetta voisiko tässä olla yhteistyön paikka metsäkoneenkuljettajien kanssa, sillä heillä on puolestaan kesäisin vähemmän töitä, pohtii Ilomäki.