SOL kouluttaa henkilöstöään jatkuvasti

SOL Palvelut Oy on kansainvälinen palvelualan perheyritys, joka tuottaa monipuolisia siivous-, toimitila-, kiinteistönhoito- ja turvallisuuspalveluita. SOL käyttää kaksi prosenttia liikevaihdostaan koulutukseen. Etelä-Pohjanmaalla tärkein yhteistyökumppani on Sedu Aikuiskoulutus.

Etelä-Pohjanmaan palvelupiirin toiminnasta vastaa palvelujohtaja Irmeli Kivirinta, jonka alaisuudessa toimii noin 350 palvelualan ammattilaista.

– Meillä on perehdytysoppaan lisäksi oma koulutusjärjestelmä ja koulutuskalenterimme muotoutuu asiakaskohteiden mukaisesti. Palveluesimiehemme tekevät joka vuodeksi oman koulutussuunnitelman, kertoo Kivirinta.

– Palvelupiirimme haasteena on se, ettei täälläpäin järjestetä nuorille enää alan koulutusta, vaan se on jätetty yritysten vastuulle. Siksi onkin tärkeää, että voimme kouluttaa henkilökuntaamme aikuisoppilaitoksessa. Näin meille töihin tulevat voivat kouluttautua työn ohessa ja uran edetessä syventää osaamistaan esimiestasolle saakka, Kivirinta kuvailee.

Monipuolista koulutusyhteistyötä

Koulutusyhteistyö on monipuolista. SOL Palveluilla on ollut oma laitoshuoltajan ammattitutkinto -oppisopimusryhmä, samoin siivousteknikon erikoisammattitutkinnossa. Palveluvastaavat erikoistuvat yleensä suorittamalla siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon. Kiinteistönhuoltajan ammattitutkinnon on myös suorittanut useampi työntekijä.

– Kaiken kaikkiaan, ihmeessä oltaisiin ilman Sedun koulutuksia, Kivirinta naurahtaa.

Tämän syksyn uutuutena on alkamassa kiinteistönhuollon ammattitutkinto toimitilahuollon osaamisalalta. Kivirinta pitää koulutusta erittäin tervetulleena.

– Meillä on käytössä monipalvelumalli, jonka tavoitteena on yhdistää kiinteistönhuollon ja siivouspalveluiden tehtäväkenttiä. Tästä hyötyvät sekä asiakkaat että henkilöstö. Asiakkaat saavat monipuolisempaa palvelua ja henkilöstön työnkuvat rikastuvat, Kivirinta kuvaa.

Kivirinta on mukana myös Sedu Aikuiskoulutuksen vetämässä puhdistuspalvelualan seurantaryhmässä, jonka tarkoituksena on seurata alan kehitystä ja koulutusta. Toimijoiden yhteinen huoli on alan vetovoimaisuus – miten nuoria saataisiin alalle.

– Työtehtävät alalla ovat monipuolisia ja etenemismahdollisuudet ovat hyvät. Koulutuksen avulla henkilöstö saa varmuutta osaamiseen ja se lisää myös työhön sitoutumista, päättää Kivirinta.