Etusivu / Uutiset / Kansainvälinen näkökulma Etelä-Pohjanmaan matkailuun
8.5.2017

Kansainvälinen näkökulma Etelä-Pohjanmaan matkailuun

IMG_0189.JPG

Espanjalainen Antonio Martinez ei osannut tullessaan Suomeen 2,5 vuotta sitten sanaakaan suomen kieltä. Nyt hän keskustelee kuitenkin sujuvasti suomen kielellä. - Antonio on suorittanut maahanmuuttajille tarkoitettujen suomen kielen koulutustemme kaikki kielitasot B1.1-tasoon saakka, joka vaaditaan mm. Suomen kansalaisuuden hakemiseen, Sedu Aikuiskoulutuksen kouluttaja Susanna Honkola kertoo.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomen kieltä ja sen mukana integroidusti yhteiskunta- ja työelämätietoutta, kulttuurin ja maan tuntemusta. – Kotoutumisaika on Suomessa hyvin järjestetty yhteiskunnan puolelta, Antonio kiittelee. Hänen kielitaitonsa kattaa myös englannin ja ranskan. – Suomi on vaikea kieli. Haluaisin puhua sitä enemmän ja oppia lisää, Antonio haaveilee.

Antonio kehuu viihtyneensä Suomessa hyvin. – Tänne tuleminen oli iso mutta hyvä päätös, hän summaa. Antonio tuli Suomeen sairaanhoitajana työskentelevän tyttöystävänsä kanssa, jolla oli oman alan työpaikka tiedossa Suomesta jo valmiina. – Tietenkin ulkomaalaisena on aina vaikeaa aloittaa työskentely vieraassa maassa. Täällä on kuitenkin helppo asua ja apua saa helposti, hän kiittelee.

Espanjassa omaa LVI-yritystään pyörittäneen, matkailualan yliopistotutkinnon omaavan Antonion kokemuksen mukaan Suomessa on vaikea saada oman alan töitä. – Jos alalla ei ole väliä niin sitten työnsaanti helpottuu, hän toteaa. Antonio tekee parhaillaan osa-aikaista työtä Alavudella auttaen iäkästä pariskuntaa mm. talon ja pihan hoidossa. Hän uskookin, että Suomessa on kokonaisuudessaan enemmän töitä ja mahdollisuuksia kuin Espanjassa.

Eteläinen näkemys Etelä-Pohjanmaan matkailuun

B-tason kielikoulutukseen sisältyy myös runsaasti työharjoittelua. Näiden harjoitteluiden aikana Antonio teki yhdessä toisen opiskelijan, meksikolaisen David Carmonan kanssa videon Lakeuden Avantouimareille sekä Seinäjoen Moottorihiomolle. Viimeisenä ja isoimpana projektinaan he toteuttivat videon Etelä-Pohjanmaan matkailukohteista Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy:lle.

- Työnjako tapahtui luontevasti: Davidilla oli tekniset taidot videoiden tekemiseen ja minulla kokemusta matkailualalta. Hän siis kuvasi ja editoi ja minä hoidin pitkälti tuottajan tehtäviä. Olemme yhdessä hyvä joukkue, Antonio hymyilee. – Saimme myös Susannalta ja opettajilta hyvin tukea, ilman heitä videon tekeminen ei olisi ollut mahdollista.

Koska Antonio asuu Alavudella, hän tunsi entuudestaan sen alueen matkailukohteita. Uutta ja yllättävääkin tuli vastaan. – Tiesin tapahtumista vain Tangomarkkinat entuudestaan, hän toteaa. – Oli yllätys miten hienoja ja hyvin järjestettyjä tapahtumia alueellamme on. Parasta koko videon teossa oli tutustua näihin tapahtumiin ja saada tietoa Etelä-Pohjanmaasta sekä oppia lisää tästä kulttuurista, Antonio summaa.

Suomessa on mahdollisuuksia ja vetovoimaa

Antonio voisi kuvitella viihtyvänsä Suomessa pidempäänkin. – Tämä on iso, hyvä maa ja teillä on hyvä hallitus. Asiat hoidetaan hyvin ja yhteiskunnan tuki toimii. Suomessa on paljon mahdollisuuksia, tämä on vähän niin kuin joskus muinoin amerikkalainen unelma, Antonio kehuu. – Jos asuisin täällä pidempään, uskon, että voisin hyvin menestyä. Espanja on suurempi maa ja siellä on enemmän kilpailua, joten siellä on vaikeampi aloittaa alusta, hän toteaa.

Antonio tykkää aidosti suomalaisesta luonnosta ja metsästä. Ainoa asia mitä positiivisella asenteellaan häikäisevä mies sanoo kaipaavansa Espanjasta, on valo. – Kaamos vähän häiritsee, Antonio kertoo. Suomen vetovoima ja vahvuudet ajavat kuitenkin kaamoksen ohi. - Vaikka olen käynyt lomilla Espanjassa, haluan aina palata nopeasti Suomeen. Minulla on ikävä ystäviäni Alavudella ja tätä luontoa, se on mahtava.