Etusivu / Uutiset / Kuntoutuksen opinnot täydentävät lähihoitajan osaamista
21.11.2016

Kuntoutuksen opinnot täydentävät lähihoitajan osaamista

Kuntoutusosaamisala_kuva2_555x312.jpg "Kuntoutus on ajattelumalli, joka näkyy arkipäivän työssä", toteaa Tarja Talvitie, Susanna Teerimäki, Tarja Salmirinne ja Kaija-Liisa Salo.

Kauhajoen Kotihoidossa ja Sanssin palvelukodissa suhtaudutaan positiivisesti henkilökunnan opintoihin. Kuntoutusta opiskelleet lähihoitajat ovatkin tuoneet mukanaan kuntouttavan työotteen ja uutta näkemystä koko työyhteisöön.

Kuntoutus on arjen ajattelumalli

Kaija-Liisa Salo ja Tarja Salmirinne työskentelevät lähihoitajina Kauhajoella. Kaija-Liisa Kauhajoen Kotihoidossa ja Tarja Sanssin palvelukodissa. Terveyden- ja sosiaalihuollon parissa työskenteleville hoitajille työn lisäksi yhteistä on aito halu kehittää omaa osaamista ja työyhteisön toimintatapoja. Molemmat aloittivat Sedu Aikuiskoulutuksessa kuntoutuksen osaamisalan opinnot oppisopimuksella viime vuoden syyskuussa. Oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä toimi Suupohjan koulutuskuntayhtymän Aikuiskoulutus ja oppisopimuskoulutus.

”Näkemykseni kuntoutuksesta on laajentunut, sillä opinnoissa huomioidaan fyysisen hyvinvoinnin lisäksi psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Asiakasta aktivoiva toiminta joka päiväisessä kohtaamisessa on tärkeää. Olipa kyse sitten kauppareissusta tai kukkien istuttamisesta.”, kertoo Kaija-Liisa hymyillen.

Myös Tarja kokee koulutuksen tuoneen hyvän lisän ammattitaidolleen, sillä kuntouttava työote on yhä tärkeämpää vanhusten toimintakyvyn ylläpidon kannalta. ”Kuntoutuksen osaamisalan opinnot täydentävät jo olemassa olevaa osaamistani. Työkokemus ennen opintojen aloittamista on auttanut minua ymmärtämään, mitä kuntoutus tarkoittaa käytännön työssä” kertoo Tarja ja jatkaa: ”Kuntoutus on ennen kaikkea ajattelumalli, joka näkyy arkipäivän työssä”

Kuntoutuksen opinnot osana omaa työtä


Opintoihin liittyvät tehtävät on sovitettavissa joustavasti omaan työhön. Etenkin kotihoidossa hoitajat kohtaavat monia erilaisia asiakkaita, joka tekee työstä monipuolisen. Kauhajoen kotihoidon palveluohjaaja Sinikka Mäkinen kertoo kuntouttavan työotteen olevan oleellinen osa arkipäivän työtä, mutta myös tärkeä taito uusien kohdennettujen palveluiden kehittämisestä ja toteutuksessa. ”Pyrimme hyödyntämään kuntoutukseen erikoistuneiden hoitajien osaamista kohdennetusti, kuten esimerkiksi rintamaveteraaneille suunnatussa hoidossa”, hän kertoo.

Koko työyhteisö oppii


Sanssin palvelukodin palveluvastaava Susanna Teerimäki on iloinen työntekijöidensä innokkuudesta opiskella kuntoutuksen osaamisalaa: ”Opinnot suorittaneet hoitajamme ovat aktiivisia persoonia, jotka tuovat uusia ajattelumalleja ja käytäntöjä koko työyhteisöön. Kuntoutuksen osaamisalan opinnot lisäävät asiakkaan kokonaisvaltaista ajattelua hoitotyössä”, hän kertoo ja suosittelee opintoja kaikille vanhusten hoidon parissa työskenteleville hoitajille. Työnantajan näkökulmasta oman henkilöstön oppisopimuskoulutuksesta on jäänyt positiivinen mielikuva. ”Olennaista opiskelussa on työntekijän oma aktiivisuus ja innostus opintoihin. Tärkeää on myös rohkeus jakaa tietoa työyhteisössä” Susanna kertoo.

Työpaikalla opintoja arvioi työpaikkaohjaaja, joka on nimetty henkilö ja usein samaa työtä tekevä työkaveri. Kaija-Liisan työpaikkaohjaajana toimiva lähihoitaja Tarja Talvitie on mielenkiinnolla seurannut Kaija-Liisan opintoja: ”Olen itsekin oppinut valtavasti uusia asioita”, Tarja naurahtaa.

”Työpaikkaohjaaja on tärkeä tuki, sillä Tarjan kanssa olen vaihtanut usein ajatuksia opittujen asioiden viennistä käytännön työhön”, Kaija-Liisa kiteyttää.

 

Katso lisätiedot syksyllä alkavasta koulutuksesta:

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, kuntoutuksen osaamisala