Etusivu / Uutiset / Mauri hankki kansainvälistä työkokemusta Espanjan auringon alla
12.2.2017

Mauri hankki kansainvälistä työkokemusta Espanjan auringon alla

Mauri-Akonnimemi_merkonomi-555x321.jpg Opiskelijoilla on mahdollisuus anoa apurahaa työssäoppimisjaksolleen, jolla voi kattaa matkustamisen ja majoituksen kuluja. Rahoitusmahdollisuuksia löytyy riippuen työssäoppimisen kohteena olevasta maasta. Kuvassa Mauri Akonniemi ja Juha Riippi.

”Työssäoppiminen Espanjassa oli ainutlaatuinen kokemus. Käytännön järjestelyt toimivat erinomaisesti ja minut otettiin hyvin vastaan”, kuvailee 55-vuotias merkonomiopiskelija Mauri Akonniemi matkaansa Fuerteventuran Corralejossa, jossa hän vietti kuusi viikkoa vahvistaen asiakaspalvelutaitojaan paikallisessa ravintolassa.

”Kuulin mahdollisuudesta tehdä työssäoppiminen ulkomailla Sedun kansainvälisyystoiminnan Sedu on the move -uutiskirjeestä. Niinpä päätin osallistua tilaisuuteen, jossa kerrottiin aiheesta lisää”, kertoo Mauri.

Työssäoppimispaikka avautui ravintolasta, jonka Mauri päätti ottaa vastaan. Työssä pärjäsi mainiosti englannin kielellä. Paikan päällä majoitus oli järjestetty ja kuljetus odotti valmiina lentokoneesta noustessa. Lennot Mauri oli varannut itse. ”Asuin kimppakämpässä muutaman nuoremman opiskelijan kanssa ja järjestely toimi hyvin. Kävimme ulkona syömässä, mutta teimme myös itse ruokaa. Omaa rahaa matkalla kului noin 100 euroa viikossa”, Mauri kertoo.

Merkonomi_työssäoppinen_555x312.jpg

Opiskelijoista pidetään huolta ongelmatilanteissa

Hyvin pian Maurille selvisi, että työhön vaadittiin ravintola-alan osaamista, jota hänellä ei ollut.
”Otin yhteyttä Sedun paikalliseen yhteistyötahoon ja kerroin tilanteen. Sain nopeasti uuden paikan toisesta ravintolasta, jossa sain keskittyä asiakaspalveluun”, Mauri kertoo.
Sedun kansainvälisyyspäällikkö Juha Riippi on tyytyväinen kansainväliseen yhteistyöhön. ”Kaikki toimii hyvin Education & Mobilityn kanssa, joka on yksi yhteistyökumppaneistamme Espanjassa. Useimmissa maissa teemme yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Itseasiassa sain tietää Maurin tilanteesta vasta sen jälkeen, kun uusi työssäoppimispaikka oli jo järjestetty”, Riippi naurahtaa.

merkonomi_3-työssäoppiminen_555x312.jpg

Avartava kokemus, jota voi hyödyntää myös työnhaussa

Mauri aloitti työn toimimalla asiakkaiden sisäänheittäjänä. ”Olin lomaillut Espanjassa, mutta oli aivan eri juttu tutustua paikalliseen työkulttuuriin. Ihmiset olivat erilaisia ja työtavat poikkesivat suuresti meidän suomalaisten tavoista. Ilmapiiri oli rennompi ja säädökset olivat löysemmät. Toisaalta työtahti oli nopea ja viikossa oli kuusi työpäivää. Paikallisten elanto on kovan takana”, Mauri toteaa. Matka tarjosi myös mahdollisuuden tutustua maahan ja sen kulttuuriin ajan kanssa, sillä harjoittelijoilla työviikko oli viisipäiväinen. ”Yksi päivä vuokrasimme auton ja lähdimme kiertämään saarta. Ensimmäiset kaksi viikkoa lämpötila oli lähes 30 astetta ja sain nauttia auringosta”, Mauri muistelee hymyillen.

Sedu Aikuiskoulutuksen kouluttaja Mari Saranpää on Maurin ulkomaan jakson työssäoppimisen takana, sillä hän vinkkasi asiasta opiskelijoilleen. ”Kaikki kokemus tekee opiskelijan paremmaksi asiakaspalvelijaksi. Työssäoppimisjakso ulkomailla monipuolistaa käytännön kokemusta ja arviointia voi hyödyntää työnhaussa. Uskon, että tämän kokemuksen jälkeen Mauri ei hätkähdä yllättävissä asiakaspalvelutilanteissa”, Mari hymyilee.

”Työssäoppimisjakso Espanjassa oli ennen kaikkea avartava kokemus, joka opetti arvostamaan sekä hyviä asioita Suomessa että ymmärtämään toisen maan työkulttuuria paremmin. Täytyy myöntää, että pieni kielikärpänenkin puraisi. Saa nähdä aloitanko espanjan opinnot”, Mauri toteaa pieni pilke silmäkulmassa.

merkonomi_2-työssäoppiminen_555x312.jpg

Sedusta kannustetaan lähtemään mukaan kansainväliseen toimintaan

”Sedulla on pitkäaikainen kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä ja luotettavat yhteistyökumppanit, jolloin arviointi ja laatu ovat varmalla tasolla. Käytännön asiat, kuten asuminen, kuljetukset ja apu ongelmatilanteissa pelaavat hyvin ja opiskelijoista huolehditaan. Jokunen opiskelija on myös jäänyt töihin työharjoittelun päätteeksi ja viihtynyt reissulla pidempään kuin alun perin on ollut aikomus”, Riippi kertoo.

”Opiskelijoilla on mahdollisuus anoa apurahaa työssäoppimisjaksolleen, jolla voi kattaa matkustamisen ja majoituksen kuluja. Rahoitusmahdollisuuksia löytyy riippuen työssäoppimisen kohteena olevasta maasta. Euroopan alueella työssäoppimisen suorittava voi hakea ERASMUS+ apurahoja. Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä tai pitämään asia mielessä tulevaisuuden varalta”, Riippi sanoo hymyillen.

Lisätiedot työssäoppimisjaksosta ulkomailla: Kansainvälisyyspäällikkö Juha Riippi, juha.riippi@sedu.fi, 040 830 2389.

Lue lisää merkonomiopinnoista ja hae mukaan 14.4. mennessä.

KUVAT: Mauri Akonniemi