Etusivu / Uutiset / Osaamista tarvitaan puhdistuspalvelualalla
3.2.2017

Osaamista tarvitaan puhdistuspalvelualalla

siivousala-555x312.pg.jpg

Ammattitaitoisille laitoshuoltajille on tarvetta, sillä eläköityminen on suuressa kasvussa Etelä-Pohjanmaan alueella. Uusien tekijöiden lisäksi sijaisia tarvitaan koko ajan, sillä suuresta henkilöstömäärästä aina joku on poissa.

Kurikan kaupungin ruoka- ja puhtausyksikön palvelupäällikkö Merja Varin kertoo siivoustyön olevan monipuolista osaamista, jossa tietoa ja taitoa tarvitaan erilaisista siivouskohteista.

”Uusien tekijöiden lisäksi sijaisia tarvitaan koko ajan, sillä suuresta henkilöstömäärästä aina joku on poissa”, kertoo Varin alan työtilanteesta.

Ammattitaitoa tarvitaan – Pelkkä moppi ei riitä

Alan osaamista tarvitaan muun muassa erilaisten siivouskohteiden tuntemuksessa ja koneiden käytössä.

”Päiväkodissa likaiset pinnat löytyvät alatasosta, kun taas uimahallin tai terveydenhuollon tiloissa tulee ottaa erityisesti hygieniaan liittyvät asiat huomioon. Siivouksella on suuri merkitys epidemioiden ehkäisyssä. Lisäksi ammattilainen tuntee erilaiset pinnat, materiaalit ja työvälineet”, kertoo Merja Varin. ”Pelkkä moppi ja pyyhe eivät riitä”, hän naurahtaa.

Merja on hyvä esimerkki siitä, kuinka alaa opiskelemalla pääsee etenemään urallaan. Hän on työskennellyt puhdistuspalvelualalla 23 vuotta, johon on kuulunut opiskelua työn ohessa. Merja on suorittanut Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon Sedu Aikuiskoulutuksessa. Lisäksi hän on opiskellut siivousteknikoksi.

Kontakteja työelämään luodaan jo opiskeluaikana. ”Sedun kanssa tehdään paljon yhteistyötä, sillä koulutus on käytännönläheistä ja työharjoittelua on paljon. Harjoittelun ansiosta työllistyminen helpottuu, sillä työnantajan on turvallista palkata tuttuja tyyppejä”,  Merja kertoo.

Puhdistuspalvelualalla työvoimapula koko maakunnan alueella

Kauhajoen kaupungin siivoustyönjohtaja Seija Luoma-Keturin mukaan eläköityminen näkyy koko maakunnassa.

”Kauhajoella työntekijöidemme keski-ikä on 56 -vuotta, joten nuorempia tekijöitä tarvitaan. Laitoshuoltajan ammattitutkinto vaaditaan alalla työskentelevältä vakituiselta henkilökunnalta. Tutkinnon suorittaneet sijaiset saavat siis usein vakituisen työpaikan, jolloin hyvät tekijät karkaavat käsistä”, Seija kertoo.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen tilapalvelupäällikkö Ragni Laakso näkee alalla mahdollisuuden myös yrittäjyyteen.

”Terveydenhoito- ja vanhustenpalveluiden puolella tarvitaan puhdistuspalveluiden lisäksi muun muassa ruokahuoltoon liittyviä palveluita, jolloin kokonaisvaltaisen osaamisen tarve laajenee. Laitospaikat vähenevät ja kotihoidon tarve lisääntyy. Kannustan sijaisiamme harkitsemaan myös yrittäjyyttä ja miettimään asiakkaan tarpeisiin kokonaisvaltaisia palvelumalleja”, Laakso kertoo.

Laitoshuoltajan ammattitutkinto alkaa Seinäjoella, Jalasjärvellä ja Ähtärissä maaliskuussa, katso lisätiedot.