Etusivu / Uutiset / Päivä Könninkodon puutarhassa
14.7.2017

Päivä Könninkodon puutarhassa

Green Care_Könninkoto_190617_4.JPG

Kesäkuussa Könninkodon asiakkaat ja Sedu Aikuiskoulutuksen lähihoitajaopiskelijat kouluttajineen kunnostivat Könninkodon puutarhaa. Mukana asiakkaita ulkoiluttamassa olivat myös SPR:n Ilmajoen osaston ystäväpalvelun vapaaehtoistoimijat ja Könninkodon henkilökuntaa.

Päivän sää sattui suosia mukavalla pilvipoudalla ja sopivasti vilvoittavalla tuulella. Puutarhaa siistittiin rikkakasveista ja havuneulasista, uusia kasveja  istutettiin sekä maahan että kukkapurkkeihin. Ehkäpä jo ensi kesänä saadaan oman maan antimista vadelma- ja raparperikiisseliä. Suurin osa puutarhan uusista kasveista saatiin joko lahjoituksena tai hyvin huokealla hinnalla.

Sedu Aikuiskoulutuksen taholta päivän teema kuuluu vihreän hoivan opetukseen, toiminnalliseen opetustapaan ja verkostomaisen työn tekemisen opettamiseen sekä opiskelijoille että hoiva-alan yksiköille. "Uusvanhan tekemisen" herättelemisen koetaan tuovan yhteisöllisyyttä, merkityksellisyyttä ja sisältöä sekä asiakkaiden että hoitohenkilökunnan arkeen. Green Care eli vihreä hoiva on luontoon liittyvää toimintaa, joka tukee ihmisen elämänlaatua ja hyvinvointia. Perusajatuksena on kaikkien ihmisten oikeus luontoon, liikuntaan ja yhteisölliseen kokemiseen. Myös eläinavusteinen toiminta kuuluu työmenetelmiin.

Green Care -kouluttajan Päivi Haanpään mielestä toiminta-ajatus sopii moniin muihinkin aloihin kuin hoiva-, kuntoutus- ja opetusalaan. Tarvitaan vain rohkea ajatus arkeen "miten tämän voisi tehdä toisin?". - Toisaalta vihreän hoivan ajatusmaailma haastaa myös meille tyypillistä tehokkuusajattelua kaikessa tekemisessä. Työelämässä lisääntynyt suorittaminen ja kiire nakertaa työhyvinvointia ja moni kaipaa sekä työntekijänä että asiakkaan näkökulmasta kiireettömyyttä ja läsnäoloa, Haanpää toteaa.

Katse tulevaisuudessa

Myös sote-muutos tuo mahdollisuuksia yrittäjyyteen hoiva-alalla ja vihreän hoivan toiminnalla saadaan perinteisen hoivan rinnalle uudentyyppistä lisäarvoa. Erilaisten asiakkaiden aktiivisuutta ja toimintakykyä pystytään tukemaan merkityksellisellä toiminnalla, jossa voidaan hyödyntää olemassa olevaa tietotaitoa ja toimintakykyä. Jokainenhan meistä haluaa tehdä hyödyllisiä, järkeviä ja mukavia asioita oman toimintakyvyn ja jaksamisen rajoissa.

Könninkodolla asiakaat saivat osallistua toimintakyky huomioiden ja kuntouttavan työotteen avulla puuhiin ulkosalla. Sormien upottaminen multaan vuosien tai vuosikymmenien jälkeen voi olla asiakkaalle hyvinkin merkityksellinen kokemus. Toimintakyvyn ollessa heikompi pelkkä auringonpaisteesta nauttiminen ja kesäiset tuoksut tai vaikkapa Könninkodon pihamaalla työtä seuraamassa ollut Leevi-koira toi uutta ilmettä asiakkaiden kasvoille. Myös puutarhatöiden seuraaminen vierellä toi tunteen osallistumisesta. Toki päivän kruunasi Könninkodin tarjoamat hyvät päiväkahvit.

Syksyllä on alkamassa useita koulutuksia sosiaali- ja hoiva-alalla, mukaan lukien Green Care.
Käy tutustumassa!