Etusivu / Uutiset / Vuoden oppisopimustyönantajalta peukkua ammatillisen koulutuksen uudistukselle
4.5.2017

Vuoden oppisopimustyönantajalta peukkua ammatillisen koulutuksen uudistukselle

IMG_3147.jpg

Innostu työstä –seminaarin yhteydessä Sedu Aikuiskoulutus palkitsi vuoden oppisopimustyönantajaksi jurvalaisen Nuohous- ja ilmastointitohtorit Oy:n sekä oppisopimuskouluttajaksi seinäjokelaisen Annukka Luurin Pohjanmaan Siivous Oy:stä. Innostu työstä -seminaari keräsi Seinäjoelle yritysten oppisopimustyöpaikkakouluttajia sekä yrittäjiä, jotka rekrytoivat oppisopimuksella. Tilaisuudessa kuultiin tietoa ammatillisen koulutuksen uudistumisesta vuoden 2018 alusta lähtien. Aikuisten ja nuorten koulutuksia koskeva lainsäädäntö yhdistetään, koulutuksen rahoitus, ohjaus, tutkintorakenteet ja koulutuksen toteuttamismuodot uudistetaan. Nämä muutokset tulevat näkymään eri osapuolten välisessä yhteistyössä ja työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa.

Sedu Aikuiskoulutus valitsi vuoden oppisopimustyönantajaksi jurvalaisen Nuohous- ja ilmastointitohtorit Oy:n - Mukavaltahan tämä tunnustus tuntuu, sanovat yrityksen omistajat Jani Kriikkula ja Jesse Myllymäki.  - Oppisopimus on todella hyvä tapa hankkia uutta työvoimaa, sanoo Kriikkula. Meidän ala on sellainen, että tätä työtä ei opi kirjoista lukemalla. Tämä on käsityöammatti. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija pääsee heti oikeisiin työtehtäviin työpaikkakouluttajan opastuksella. Olemme kouluttaneet oppisopimuksella nuohousalan ammattitutkintoja seitsemälle henkilölle Sedun kautta.

Tulevaan ammatillisen aikuisten ja nuorten koulutuksen lainsäädännön uudistukseen Kriikkula suhtautuu positiivisesti:  -Mitä enemmän koulutuksen aikana on työssäoppimista työpaikalla, sen parempi, Kriikkula tuumaa. Meillä oppisopimusopiskelija pystyy opettelemaan työtä valvotusti, kun esimerkiksi ilmastointitöitä tehdään pääsääntöisesti pareittain. Työnantaja pystyy ohjaamaan työn tekemistä oikeaan suuntaan. Meidän firmassa hoidan itse aika pitkälle oppisopimusopiskelijan työpaikkakoulutuksen, aina yrittäjyyttä ja asiakaspalvelua myöden. Keijo Pihlajamäki hoitaa kouluttamisen nuohouspuolen töihin, kertoo Kriikkula.

Tohtorit monessa mukana

Nuohous- ja ilmastointitohtorit Oy tekee nuohoustöitä Jurvan, Teuvan ja Kauhajoen alueilla. Lisäksi sisäilmapalvelut työllistävät ympäri Pohjanmaata ja isompia pitkäkestoisempia työmaita on tehty Ahvenanmaalla saakka.  - Yhteistyökumppaneita ja asiakkaitamme ovat mm. Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kunnat sekä kaupungit, Senaatti-kiinteistöt, isännöitsijät, taloyhtiöt, Are Oy ja Investigo, kertoo Kriikkula. Sisäilmakartoitustyöt ovat lisääntyneet vuosien myötä. Yrityksistä ja laitoksista pyydetään tutkimaan, onko ilmastoinnin säädöt kunnossa tai missä on mahdollisesti vikaa, ja lopuksi pyydetään korjausehdotuksia. Myös huollot on usein laiminlyöty, kertoo Jesse Myllymäki.

-Työllistämme tällä hetkellä 16 henkilöä, sanoo Myllymäki. Oppisopimusaika on meillä noin kahdesta kolmeen vuotta. Rekrytoimme pääasiassa verkostojen ja facebookin avulla. -Tässä työssä pitää olla sosiaalinen ja huumorintajuinen, sanoo Kriikkula ja jatkaa pilke silmäkulmassa: -Jos ei ole huumorintajuinen niin meidän kanssa kyllä sen oppii!